Раціон годуючої мами: Поради сімейного лікаря Марини Кондрусенко

Годування груддю – дуже важливий елемент материнства. Воно покращує імунітет дитини, позитивно впливає на її розвиток, надає таке необхідне почуття близькості та безпеки, а також будує виняткові відносини малечі з мамою. У цей період слід подбати, щоб те, що їдять мами, слугувало як їм, так і їхнім маленьким сонечкам.

Треба сказати, дієта для годуючих мам — поняття відносне, тому як в різних країнах думка про неї відрізняється. В цілому вона повинна включати правильну обробку їжі, добове харчування і деякі обмеження. У Німеччині, США і Великобританії годувальниці дозволяють їсти практично все, відмова від певних продуктів відбувається за фактом алергії або газоутворення у новонародженого. Наприклад, в англійському пологовому будинку породіллю можуть погодувати шоколадною булочкою і апельсиновим соком.
У країнах пострадянського простору дієта матусь більш сувора, особливо в перший місяць. Але на сьогоднішній день лікарі і фахівці з грудного вигодовування все частіше виступають за більшу свободу в питаннях харчування.

Дієта годуючої мами по місяцях виглядає приблизно так:

Місяць 1.

У раціон включаємо:

– нежирні сорти м’яса (кролик, курка домашня, телятина);
– біла риба (хек, тріска);
– кисломолочні продукти: йогурти без консервантів, сир, кефір, ряжанку, нежирну сметану;
– макарони тільки з твердих сортів пшениці;
– вершкове масло (не більш ніж 30 г на добу), олія соняшникова, оливкова, кукурудзяна;
– з овочів: картопля, кабачок, буряк, гарбуз, морква;
– з каш: кукурудзяна, вівсяна, гречана, рисова;
– банани, огірки, помідори (спостерігаючи за дитиною);
– твердий сир;
– сухофрукти (курага, фініки, чорнослив);
– хліб, краще житній, грубого помелу;
– чорний неміцний чай або зелений листовий, без добавок;
– з обережністю пробувати яйце відварне (перепелине або куряче) 1-2 рази на тиждень; якщо немає алергії, можна готувати омлети частіше;
– трохи мигдалю.

Перший час доведеться обмежити себе в споживанні деяких смачних, можливо, навіть улюблених продуктів

У перший місяць не рекомендується їсти:

– мед;
– виноград;
– консервовані продукти;
– ковбаси, копчені продукти;
– соління;
– капусту білокачанну;
– горіхи;
– гострі приправи;
– каву;
– шоколад;
– вино;
– незбиране коров’яче молоко.

Подібна їжа так чи інакше може спровокувати розлад травлення у новонародженого, напади кольок або алергію. Не рекомендується вживати згущене молоко і солодкі газовані напої.

Обов’язково приблизний раціон повинен включати смачне: солодощі піднімають настрій. На першому місяці можна насолоджуватися пастилою, зефіром, бубликами, сирними запіканками, але в розумних кількостях.

Місяці 2 і 3.

Розширюємо продуктову карту, додаючи в раціон:

– пісний борщ, заправлений томатним соком;
– горішки (за винятком фісташок і арахісу) в невеликій кількості;
– трохи яблучного або вишневого варення домашнього приготування, без кісточок.

Місяці 3-6.

пора включати в раціон інші продукти:

– мед;
– свіжу білокачанну капусту;
– квасоля, попередньо змочену;
– соки (не магазин, а свіжовичавлені);
– пшеничну і перлову кашу.

Існує правило: не більше 1 нового продукту в день. Наприклад, якщо ви вранці з’їли трохи меду, не варто ввечері пробувати шоколад. Інакше у разі алергічної реакції у малюка не буде зрозуміло, який саме продукт не підійшов.

Місяці 6-12

. Поступово в мамине меню дозволяється включати:

– морепродукти;
– різні сорти риби;
– цибуля і часник;
– екзотичні фрукти;
– різноманітні ягоди;
– солодощі, шоколад;
– зрідка невелику кількість вина.

Ближче до року мамин раціон повертається до звичного. Основне правило: їжа повинна залишатися здоровою.

Бережіть себе та будьте здорові!