Що таке атеросклероз?

Атеросклероз – це хронічне захворювання артерій, що супроводжується нашаруванням жироподібної речовини – холестерину на внутрішній стінці артерій. Поширеність атеросклерозу: після 30 – 35 років виявляється у 75% чоловіків і 38% жінок, а у 55 – 60 років ці цифри наближаються майже до 100%. Так історично склалося, що ми, українці, не приділяємо багато уваги тому, що їмо. Водночас лікарі західного світу стверджують, що від харчування безпосередньо залежить результат лікування, яке іноді може і не знадобитися, якщо контролювати, що і як ми їмо.

Ні для кого не секрет, що серцево-судинні захворювання очолюють список найпоширеніших хвороб серед українців. Саме від них гине найбільше наших земляків. Особливо небезпечними є наслідки таких серцево-судинних захворювань, як інсульти та інфаркти. Проте мало хто знає, що основною першопричиною цих тяжких захворювань є атеросклероз – хвороба не менш поширена і небезпечна. При атеросклерозі судин серця відбувається звуження серцевих артерій, серцевий м’яз (міокард) отримує менше крові й, відповідно, менше кисню. При незначному звуженні артерій у стані спокою цього кисню до пори вистачає. При фізичних та емоційних навантаженнях потреба у кисні збільшується, але, оскільки серце його недоотримує, з’являється біль, який є своєрідним сигналом, що серце «обкрадене» киснем. Такий стан називають ішемією. Коли ж кровопостачання ділянки серця зовсім припиняється, розвивається інфаркт міокарда, тобто некроз, змертвіння ділянки серцевого м’яза, на місці якого з часом утворюється рубець.

Для, тих хто знаходиться у «зоні ризику», і для людей, які цінують та бережуть своє здоров’я, рекомендується якнайшвидше розпочати профілактичне харчування, що сприяє ефективному зниженню вмісту в крові «поганого» холестерину, розроблене Європейською кардіологічною асоціацією.
Воно передбачає:

  •  Обмежити жири, в першу чергу насичені (вершкове масло, жирні молочні продукти), а також кукурудзяну, соняшникову олії.
  •  Забути назавжди про маргарин та «легке» масло, смажену їжу (лише тушкувати та готувати на пару) і особливо – жирне червоне м’ясо, а також сосиски та ковбаси.
  •  З кожним прийомом їжі вживати різноманітні овочі та фрукти, бажано сирими. І що різноманітніші, то краще.
  •  Щодня доповнювати раціон нерозчинними та розчинними харчовими волокнами (окрім овочів, фруктів та ягід – це пшеничні та вівсяні висівки, необроблені крупи).
  •  Не забувати про щоденну присутність омега-З жирних кислот (насіння льону, олія льону, жирна морська риба).
  •  Обмежити вживання солі (наша «солона» норма – 1 чайна ложка (5 грамів) на весь день).
  •  Обмежити алкоголь, а ще краще – взагалі про нього забути, адже він збільшує ризик інсульту. Якщо це можливо (або ще не «припекло»), обмежитись червоним сухим якісним вином (не більше 150 мл).

Корисні поради:

  •  У каші та білий м’який сир, додавайте мелене насіння льону (молоти бажано безпосередньо перед вживанням, або на 2-3 порції та зберігати у холодильнику в щільно закритій баночці).
  •  На сніданок, готуючи кашу, готуйте її правильно: залийте окропом, дайте настоятися, доведіть до кипіння, додайте по 1 чайній ложці вівсяних, пшеничних висівок і меленого насіння льону.
  •  Збагачуйте страви ягодами та горіхами — додавайте їх до кефіру, сиру, каш.
  •  Візьміть за правило кожні вихідні вживати ягідно-фруктові смузі.
  •  Випивайте 2 склянки зеленого чаю щодня.
  •  Замініть білий хліб/лаваш висівковим, зерновим або хлібцями із висівками.
  •  Якщо печете тістечка, готуєте ліниві вареники або сирники, додавайте у тісто пшеничні й вівсяні висівки.
  •  Пам’ятайте: найкорисніша випічка – з плодово-ягідними начинками з бісквітного тіста, найшкідливіша – із листкового, розсипчастого, у якому багато масла й маргарину.
  •  До більшості страв додавайте порошок кореню куркуми (родина імбирних). Вона має виражені протизапальні властивості. Або частіше пийте імбирний чай.

Бережіть себе та будьте здорові!