Консультує сімейний лікар Котик Андрій Васильович
ПРОБІОТИКИ – живі мікроорганізми, які при достатній кількості позитивно впливають на здоров’я людини:
- боряться з вірусами і грибами, знищують мікроби, які викликають діарею, пов’язану з прийомом антибіотиків;
- нейтралізують легкий синдром подразненого кишечника;
- зменшують прояви інфекцій дихальних шляхів, кишечника.
Звідки взяти пробіотик:
- йогурт, кефір, м’які сорти сиру;
- дитячі суміші;
- квашена капуста, огірки, мариновані без оцту с морською сіллю, квас;
- лікарські препарати.
ПРЕБІОТИКИ – типи розчинних волокон, які не перетравлюються в організмі і:
- регулюють роботу ШКТ: кишківник вчасно очищується від відходів, які при накопиченні отруюють організм;
- сприяють проходженню їжі і відходів по товстому кишечнику;
- зберігають воду в організмі;
- регулюють рівень цукру в крові;
- покращують засвоєння кальцію;
- позитивний ефект пребіотики можуть принести при остеопорозі, діабеті, королоректальному раку;
- вивчається ефективність у лікуванні виразкового коліту, хвороби Крона, СПК і ожиріння.
Звідки взяти пребіотики:
- з рослин: цибулі, часнику, бананів, кореня цикорію;
- з продуктів харчування з пребіотиками: йогурт, хліб, печиво.