Годування дитини. Введення прикорму: Поради сімейного лікаря Марини Кондрусенко

Як правильно вводити прикорм для дитячого харчування?

Годування дитини має бути збалансованим основними харчовими інградієнтами, вітамінами та мікроелементами, тому, що це суттево позначається на її здоров’ї. Як правило, до 6 міс. дитині цілком вистачає грудного молока. Починаючи  з другого півріччя, малюку потрібно додаткова їжа (прикорм). Щоб процес переходу дитини від материнського молока до їжі з сімейного столу був успішним, важливо дотримуватись деяких правил.

Поради батькам:

  • Страви прикорму варто давати дитині перед годуванням груддю, але не  замінюючи його, щоб не зашкодити лактації;
  • Першою їжею малюка (залежно від показників його фізичного розвитку) може бути овочеве, фруктове пюре або каша з гречаної, рисової, кукурудзяної крупи без додавання цукру, солі та гострих приправ;
  • Для полегшення звикання дитини до нової їжі до страв можна додавати грудне молоко;
  • Починаючи вводити будь-яку нову страву, давайте лише один вид незнайомого для дитини продукту за один раз. Це дозволяє дитині добре познайомитись з цією їжею і засвоїти її;
  • Годувати дитину треба з маленької ложечки;
  • Кількість їжі повинна бути такою, щоб дитина могла її з’їсти за один раз. Будь який продукт для прикорму вводьте повільно, починаючи з невеликої кількості. Пюре повинно бути однорідним, м’якої консистенції та помірної густоти. Далі поступово об’єм та склад страви можна збільшувати відповідно до апетиту дитини;
  • Не давайте той або інший вид продукту, якщо дитина стає нервовою, у неї з’являється висип або пронос;
  • Для вашої дитини буде краще, якщо нові для неї страви будуть домашнього приготування. Це більш природно і практично, бо дозволяє їжі дитини завжди бути щойно приготовленою. У такому випадку малюк із самого початку знайомиться з продуктами, звичними для його родини;
  • Щоб навчити дитину жувати і справлятися з маленькими шматочками їжі, 8-9міс. варто пропонувати їй продукти, які можна брати руками (сухарики, печиво, порізане яблучко);
  • Між основними прийомами їжі, починаючи з 8-9 міс., дитині можна пропонувати легкі перекуси (йогурт, кефір, фрукти або хліб);
  • Заохочуйте дитину їсти самостійно;
  • У віці 1 року діти можуть їсти звичайну їжу з родинного столу і не  вимагають спеціально приготовлених страв;
  • Для запобігання розвитку в дитини анемії з 6-ти місячного віку корисно включати в пюре нежирне добре проварене і розім’яте м’ясо, печінку, рибу;
  • Усі види чаю (чорний, зелений, трав’яний) та кава перешкоджають засвоєнню заліза. Тому до 24 міс. їх не варто давати дитині;
  • Не слід давати пити нерозведене коров’яче молоко дітям до 9 міс. Коров’яче молоко можна використовувати в невеликих кількостях при готуванні страв прикорму;
  • На другому році життя дитини, крім грудного молока, щодня в її раціоні повинні бути овочі, фрукти, переважно в свіжому вигляді, нежирні сорти м’яса, риби, печінка, яйця, молочні продукти звичайної жирності (3,2% або 3,5%). Декілька разів на день малюку варто пропонувати хліб, крупи, макаронні вироби та картоплю;
  • Для зберігання здоров’я зубів дитини обмежте споживання нею солодких напоїв, рафінованого цукру та інших солодких продуктів.

Будьте здорові!